Nana

Nana
Mentha piperita

Koristi se:
Kod prehlade, kašlja, nadimanja i gasova, stomačnih grčeva, reumatizma, glavobolje, dezinfekcije usta, neuralgije.

Upotreba:
Jednu kašiku ustinjene bilje preliti sa 100ml vrele vode, ocediti posle 20 minuta, piti 3 puta dnevno po šolju čaja, može sa medom i limunom.

Dragica Milšević

381 (0) 62 1133208


Nana - Mentha piperita

  • Nana - Mentha piperita
  • Nana - Mentha piperita
Narodna imena. Crna nana, ljuta nana, metva, metvica, paprena metva, paprena nana.
Botaničke karakteristike. Nana ili metvica je trajna zeljasta biljka sa podzemnim podankom iz koga rastu nadzemni i podzemni korenasti izbojci. Stabljika je uspravna ili polegnuta, getvorougaona, razgranata, često ljubičasta, a naraste do visine od 80 cm. Listovi imaju peteljke, nasuprotni su i ukršteni, jajasto kopljasti, crvenkasti, a na naličju vunasto dlakavi. Cvetovi su na drškama, uglavnom dvopolni, svetloljubičasti. Cveta od juna do avgusta. Plodove faktički i ne stvara, već se razmnožava vegetativnim putem. Cela biljka miriše.
Stanište. Gaji se kao kulturna biljka.Divlja nana raste na vlažnim mestima.
Upotrebljivi delovi biljke. Listovi i cela biljka.
Hemijski sastav. Glavna aktivna materija je eterično ulje koje se najviše sastoji od monoterpena mentola, mentona, mentilacetata, mentofurana, i dr. Osim toga listovi sadrže karotin, betain, organske kiseline. Nana sadrži i cink, selen, molibden , stroncijum.
Primena. Nana se koristi za umirenje živaca, nervnu rastrojenost, glavobolju, zujanje u ušima, histeriju i hipohondriju, groznicu, slabost i noćno znojenje. Otklanja vetrove, podrigivanje, povraćanje, grčeve u želucu i materici, pospešuje krvotok, utiče na izlučivanje žuči, mokraće i želudačnih sokova, leči prehladu, promuklost i kašalj.

Način upotrebe. Destilacijom se od nane proizvodi eterično ulje koje ima višestruku upotrebnu vrednost u lečenju raznih bolesti. Kod unutrašnje primene srednja dnevna doza iznosi 6-12 kapi, a za inhalaciju se uzima 3-4 kapi ulja. Čaj: dve do tri kašikice svežih listova ili suve biljke prelijemo vrućom vodom i ostavimo pokriveno 5-10 minuta. Čaj se pije između obroka 3-4 puta na dan. Čaj se koristi i za inhalacije. Tinktura: 20 g suve biljke prelijemo sa 100ml 70% etilalkohola. Uzima se 15-20 kapi.                                       

Нема коментара:

Постави коментар

 
CONTACT FORM
Please fill contact form in details:
Name and surname:  *
E-mail:  *
Telephone:  *
Arrival:  *
Check out:  *
Number of Persons:  *
Accommodation Type:
Price:
Destination:  *
Business Sector:
Subject:  *
Wishes and comments:
 
 
 *Must be filled with fields.  
 


Reklama

 

Copyright Dragica Milošević | Lekovito bilje i čajevi | +381.62.1133.208; | +381.19.422.000 | darkomi.de@gmail.com