Rastavić

Rastavić
Equisetum arvense

Koristi se:
Jak duoretik. Za izbacivanje viška tečnosti iz svih organa, kod upale mokraćnih puteva,  organa za varenje, gihta, belog pranja, uvećanja prostate. Za obloge, kod tumorskih oboljenja prostate i ginekoloških problema.

Upotreba:
3gr usitnjene bilje kuvati 2-3 minuta u 50ml vode. Piti u toku dana ne zaslađeno.

Dragica Milšević

381 (0) 62 1133208


Rastavić

Drugi nazivi: Preslica, barska metlica, konjorep, zglobara, konjski rep, koseterka, njivska preslica, poljska preslica, šutkavac
Latinski naziv: Equisetum arvense 
Rastavić
Opis biljke. Višegodišnja biljka sa tankim horizontalnim korenom. Trajna podzemna stabIjika cme je boje i poput niti rasprostranjuje se u dubinu i širinu. Jako je otporna. Stabljika je uspravna s tankim i brojnim listovima u pršljenu pa je zbog toga zovu konjskim repom.

Stanište. Raste u močvamom tlu , na peskovitim livadama, poljima, nasipima i padinama.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se skuplja cela biljka.

Hemijski sastav. Sadrži alkaloide, flavonoide, glikozide, karotin, vitamin C, organske kiseline, tanine, smole, makro i mikroelemente.

Lekovito delovanje. Rastavić sadrži silicijumovu kiselinu koja leči oštećena mesta u tkivima (npr. u plućima i zidovima krvnih sudova) i zbog toga se preporučuje kod tuberkuloze. Kod hirurške operacije pluća i kod arterioskleroze. Štiti tkivo mokraćnog sistema od oblaganja raspadnim produktima iz urina (sprečava nastanak kamenaca). Primenjuje se kod upale mokraćnih puteva i protiv krvarenja. Pospešuje stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

Način upotrebe. Čaj: jednu punu malu kašiku popariti sa četvrt litre vode. Parni (vrući) oblog: punu pregršt rastavića staviti u sito koje se okači nad posudu sa kipućom vodom. Kada zelje omekša, još vruće ga umotati u pamučnu tkaninu i oblog staviti na bolno mesto. Obavezno je toplo pakovanje! Ostaviti da deluje nekoliko sati tokom noći. Sedeća kupka: 100 g rastavića ostaviti preko noći u hladnoj vodi, sledećeg dana ugrejati i dodati vodi za kupanje koje traje 20 minuta. Ne brisati se; na vlažno telo obući bade-mantil i u krevetu se pariti još jedan sat. Voda pri kupanju treba da je iznad bubrega. Tinktura: 10g svežeg rastavića potopiti u 50g domaće rakije od žita i 14 dana držati na suncu ili na toplom mestu. Svakoga dana promućkati! Oblog od kaše: sveži rastavić dobro oprati i gnječiti na dasci sve dok se ne pretvori u kašu.

Нема коментара:

Постави коментар

 
CONTACT FORM
Please fill contact form in details:
Name and surname:  *
E-mail:  *
Telephone:  *
Arrival:  *
Check out:  *
Number of Persons:  *
Accommodation Type:
Price:
Destination:  *
Business Sector:
Subject:  *
Wishes and comments:
 
 
 *Must be filled with fields.  
 


Reklama

 

Copyright Dragica Milošević | Lekovito bilje i čajevi | +381.62.1133.208; | +381.19.422.000 | darkomi.de@gmail.com