Podbel

Podbel
Tussilago farfara

Koristi se:
Otklanja kašalj, izbacuje šljajm, koristi se kod uboja i posekotina.

Upotreba:
Jedna kašičica usitnjene biljke prelije se sa 100ml hladne vode i zagreva do tačke strujenja. Ocediti posle 5 minuta i piti 7 dana.

Dragica Milšević

381 (0) 62 1133208


Podbel

Drugi nazivi: Konjski lopuh, kozja brada, repuh, marta, belo kopitnjakovo lišće, konjsko kopito.
Latinski naziv: Tussilago farfara 
Podbel
Opis biljke. Višegodišnja zeljasta biljka sa razgranjenim korenom i podzemnim izdancima. Ima veći broj stabala koji su pokriveni ljuspastim, zelenim ili ružičastim listićima. Na vrhu stabaoceta je zlatnožuta cvast. Krupni, zeleni listovi na dugačkim drškama obrazuju se posle cvetanja.

Stanište. Na vlažnom zemljištu, ogolelim padinama, peščarama, u parlozima i na šutu.

Upotrebljivi delovi biljke. Cela biljka bez korena.

Hemijski sastav. Sadrži glikozide, saponine, karotenoide, polisaharide, eterično ulje,flavonoide, jabučnu, vinsku i askorbinsku kiselinu, makro i mikroelemente.

Lekovito delovanje. Podbel se koristi kao lek kod bronhijalne astme, promuklosti, katara disajnih organa. Pročišćava krv, otvara apetit, deluje protiv probavnih grčeva. Leči sveže i zagnojene rane, upale, otekline, upaljene vene.

Način upotrebe. Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika cvetova (kasnije se cvetovi pomešaju sa listovima u jednakim delovima) prelije se sa četvrt litre ključale vode i ostavi da odstoji kratko vreme. Oblog: sveži listovi se izgnječe u kašu i stave se kao oblog. Inhalacija: puna velika kašika cvetova i listova prelije se vrelom vodom pa se para udiše ispod pamučne tkanine ili peškira. Kupka za noge: punu pregršt listova podbela popariti odgovarajućom količinom vode; ostaviti da odstoji kratko vreme. Sveži sok: sveže oprane listove iscediti u sokovniku.

Нема коментара:

Постави коментар

 
CONTACT FORM
Please fill contact form in details:
Name and surname:  *
E-mail:  *
Telephone:  *
Arrival:  *
Check out:  *
Number of Persons:  *
Accommodation Type:
Price:
Destination:  *
Business Sector:
Subject:  *
Wishes and comments:
 
 
 *Must be filled with fields.  
 


Reklama

 

Copyright Dragica Milošević | Lekovito bilje i čajevi | +381.62.1133.208; | +381.19.422.000 | darkomi.de@gmail.com